> zorgverstrekker  >  nieuws  >  Maatregelen coronavirus - laatste update 12 april

Maatregelen coronavirus - laatste update 12 april


In het ziekenhuis werden maatregelen genomen om de stroom aan patiënten en bezoekers te beheersen en kans op besmetting te verkleinen. Lees hier alle actuele maatregelen binnen AZ Zeno.
 

Heropstart consultaties

Vanaf 4 mei worden de consultaties, onderzoeken en ingrepen voorzichtig heropgestart. Alle voorzorgsmaatregelen werden genomen; de veiligheid van onze patiënten, medewerkers en artsen staat immers voorop. We vragen de patiënt om rekening te houden met de volgende richtlijnen:

 • Ik kom in de mate van het mogelijke alleen
 • Ik breng indien ik kan een mondmasker mee;
 • Ik meld me 15 minuten vóór aanvang aan in het ziekenhuis;
 • Ik ontsmet bij het binnenkomen mijn handen en ik draag mijn mondmasker;
 • Mijn temperatuur zal worden gemeten. Bij koorts, zal ik worden gevraagd om via  de spoedgevallen  het ziekenhuis binnen te komen;
 • Ik houd 1,5 meter afstand en neem plaats op de aangeduide zitplaatsen;
 • Ik draag mijn mondmasker tot ik het ziekenhuis verlaat.

Deze maatregelen zijn uitermate belangrijk om besmetting te vermijden. Draag zorg voor jezelf en de ander door deze op te volgen.

 

Gebruik mondmaskers 

Voor uw en onze veiligheid is het verplicht een mondmasker te dragen in het ziekenhuis. Wij verzoeken u om zelf uw mondmasker mee te brengen. Heeft u er echt geen, dan helpen wij u uit de nood. Mondmaskers zijn alleen veilig als ze correct gedragen worden. Bekijk zeker de richtlijnen voor 

 

Nederlandse patiënten 

Ben je een patiënt uit Nederland dan voorzien we vooraf in een ‘attest noodzakelijke verplaatsing AZ Zeno’ zodat je zonder problemen de grens over kan. Dit attest kan je verkrijgen door een eenvoudige e-mail te sturen naar info@azzeno.be met vermelding van de naam en de geboortedatum van de patiënt in kwestie, de naam van de behandelend arts en de datum van afspraak in het ziekenhuis. Per kerende ontvang je van ons een attest. Dit attest kan je voorleggen bij een eventuele politiecontrole.

 

Bezoek

Bezoek is momenteel verboden. Er wordt een uitzondering gemaakt voor

 • materniteit: partner wordt toegelaten
 • pediatrie: één van de ouders wordt toegelaten
 • palliatieve patiënten: gelieve te overleggen met de betrokken arts/dienst 

Binnen ons ziekenhuis is er overal gratis wifi beschikbaar. We raden dan ook een virtueel bezoekje aan via Facetime/Skype/Whatsapp.
Patiënten die niet ervaren zijn met deze digitale manieren van communiceren kunnen beroep doen op onze sociale dienst. Zij hebben tablets ter beschikking en staan klaar om een gesprekje met het thuisfront te organiseren. 

 

Breng je thuismedicatie(schema) mee

Om je goed te kunnen behandelen vragen onze zorgverleners welke medicatie u thuis neemt. Breng daarom altijd jouw actueel thuismedicatie-schema mee naar het ziekenhuis. 

Wat is een medicatieschema? Een overzicht van alle medicatie die je:

 • regelmatig neemt
 • één keer per week of maand neemt
 • puffers
 • oogdruppels
 • medicatie zonder voorschrift te koop
 • vermeld eveneens ook welke geneesmiddelen je niet verdraagt of allergisch aan bent.

Download hier een handig schema dat je kan printen en invullen.

 

Symptomen

Heb je zelf symptomen als koorts en hoesten? Neem eerst contact op met je huisarts. Hij/zij zal je telefonisch ondervragen en eventueel doorverwijzen naar de triagepost van de huisartsen of indien ernstig naar de spoedgevallen van het ziekenhuis. Als de huisarts niet bereikbaar is, kan je naar 1733 bellen. Patiënten die niet tot de risicogroep behoren, worden niet meer standaard getest maar gaan onmiddelijk in thuisisolatie. 

 

Triage spoed

Op de spoedgevallen werd een extra triagecentrum gecreëerd voor de opvang van mogelijke COVID patiënten. Voor de garage werd een grote tent geplaatst als sas. De garage werd ingericht met extra wachtboxen. Via duidelijke signalisatie worden patiënten met symptomen naar de juiste plaats doorverwezen. Op die manier vermijden we contact tussen mogelijks besmette en niet-besmette patiënten.  

 

Bistro/ boetiek

De bistro is momenteel enkel toegankelijk voor medewerkers van het ziekenhuis, tijdens beperkte uren. Bezoekers en patiënten kunnen er momenteel niet meer terecht. De boetiek is gesloten.

 

Solidariteitsacies 

De vele solidariteitsacties zijn een hart onder de riem voor onze collega's. Een welgemeende dank aan iedereen die ons verraste met een attentie.
Wil je graag zelf iets doen? Véronique Defruyt coördineert alle initiatieven en helpt mee met de praktische organisatie. Je kan haar bereiken via telefoon (050 534 205) of mail (veronique.defruyt@azzeno.be) 

Benieuwd wat wij allemaal mochten ontvangen. Je kan het overzicht hier raadplegen. 

 

Schenking materiaal 

Zoals in alle ziekenhuizen kampt ook AZ Zeno met een lage voorraad aan beschermingsmateriaal. Momenteel zijn we vooral op zoek naar chirurgische schorten, overalls en spatschorten. Heb jij nog materiaal liggen (zowel eenmalig/wegwerp als afwasbaar/herbruikbaar)? Breng het binnen tussen 8 en 18u in de centrale inkom van het ziekenhuis. Dank je wel! 

 

Intussen blijven de voorzorgsmaatregelen in de strijd tegen het nieuwe coronavirus gelden. U kan ze hier raadplegen

 

Dank voor jullie begrip!


 terug naar het overzicht