background header
> patiënten  >  diensten  >  detail

Materniteit


 
De afdeling materniteit telt per jaar gemiddeld 550 bevallingen en is gevestigd op de campus in Knokke-Heist. 
 
Voor meer info kan u de tekst hieronder raadplegen of de maternitieit telefonisch bereiken via +32 (0)50 63 34 99.
 
team
Het team bestaat uit 23 teamleden, waaronder
 • Mevr. Vicky Pauwaert, hoofdverpleegkundige.
 • Dr. Frank Mestdach, gynaecoloog 
 • Dr. Guy Bouwens, gynaecoloog
 • Dr. Barbara De Brauwer, gynaecologe 
 • Dr. Sabine Kuypers, pediater
 • Dr. Liesbeth Vanderlinden, pediater
 • Dr. Karen Vanderbruggen, pediater

Het team wordt ook bijgestaan door de dienst anesthesie, sociale dienst, psychologen, kinesisten en diëtisten.

 
bevallen in AZ Zeno
Er zijn drie mogelijke manieren om te bevallen in AZ Zeno
 • ambulant bevallen: de ouders gaan na de bevalling meteen naar huis. Deze keuze moet echter wel medisch verantwoord worden.
 • dagopname: mama overnacht samen met de baby. Deze keuze moet echter wel medisch verantwoord worden.
 • klassiek bevallen: moeder en kind worden gedurende enkele dagen verzorgd op de afdeling.

 

kamers
We hebben 2 tweepersoonskamers, 5 eenpersoonskamers en 6 luxekamers.

 

De kamers beschikken over een moderne inrichting en alle comfort. Ze zijn standaard uitgerust met Flatscreen tv en relaxzetel. De 6 luxekamers beschikken allemaal over een douche, microgolfoven en box.

verloskwartier
In het verloskwartier hebben we 3 arbeidskamers, 2 verloskamers waarvan één met een relaxatiebad. Dit bad kan helpen om de weeën beter op te vangen. 

 
leuke extraatjes
 • De komst van een baby is een blije gebeurtenis. Wij willen er dan ook alles aan doen om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken en hopen dat u zich snel thuis voelt bij ons.
 • Wij bieden alle ouders een ‘candle light dinner’ aan om de komst van hun kleine spruit te vieren (telkens op woensdag, zaterdag of zondag). Er wordt een koude schotel voorzien van vlees en vis met aangepaste wijn en daarna is er koffie met gebak. Voor de liefhebbers kan er kreeft besteld worden (mits supplement). 
 • Zoals in gans het ziekenhuis kunt u ook op de afdeling Materniteit gebruik maken van onze gratis draadloze internetverbinding op de kamer. Mits u beschikt over een eigen portable kunt u uw babyfoto’s onmiddellijk delen met vrienden en familie!
 • Alle mama’s kunnen dagelijks genieten van een lekker ontbijtbuffet.

 

prenatale begeleiding
Wij kunnen ons inbeelden dat u voor en tijdens uw zwangerschap met een heleboel vragen zit. Zeker bij een eerste kindje is alles nog nieuw en kan u vaak wat extra info gebruiken.

 

 • 4 keer per jaar (maart, juni, september, december) organiseren artsen en vroedvrouwen van AZ Zeno, alsook Kind en Gezin, ‘Kind op Komst’. Meer info hierover verder bij de Informatiesessies.
 • Op onze campus in Blankenberge wordt 2 keer per jaar (juni en december) een babybeurs ingericht. Meer info hierover verder bij de Informatiesessies.
 • Prenatale gymnastiek
  Omdat het belangrijk is om tijdens uw zwangerschap in conditie te blijven kunt u in het revalidatiecentrum (campus Knokke) wekelijks een half uurtje prenatale gymnastiek doen. Elke maand geven we ook een les in het zwembad. De laatste 5 weken van uw zwangerschap komt er een half uurtje ademhalings –en persoefeningen bij om uw bevalling vlotter te laten verlopen. 
  Voor meer info of een folder, neem contact op met ons secretariaat op T +32 (0)50 63 39 30.  

postnatale begeleiding
 • Postnatale gymnastiek
  Negen maanden zwangerschap laten soms, ondanks goede lichaamsverzorging, hun sporen na. Om huid en spieren terug in optimale conditie te brengen kan u in het revalidatiecentrum (campus Knokke-Heist) terecht voor postnatale gymnastiek. Indien u geen oppas hebt voor uw baby, breng hem/haar gerust mee!
  De eerste vrijdag van de maand wordt de postnatale les om 17u. vervangen door een initiatie babymassage.
  Voor meer info of een folder, neem contact op met ons secretariaat op T +32 (0)50 63 39 30.  
 • Babymassage
  De waarde van massage bij een baby is groot. Negen maanden lang voelde de baby zich immers beschermd in het warme vruchtwater. Door de geboorte wordt de toestand van geborgenheid onderbroken. Massage is een andere vorm van knuffelen en strelen waardoor de baby meer vertrouwen krijgt. Daarnaast is massage tijdens deze periode zeer gunstig voor de coördinatie van bewegingen. De sessies gaan elke eerste vrijdag van de maand door in het revalidatiecentrum op onze campus in Knokke.
  Voor meer info of een folder, neem contact op met ons secretariaat op T +32 (0)50 63 39 30.  
 

het ei


Voor, tijdens of na een zwangerschap hebben vrouwen vaak heel wat vragen: hoe bereid ik me best voor op een zwangerschap, ik raak moeilijk/niet zwanger, wat moet ik doen; wat is de juiste voeding voor mijn baby; hoe behoud ik het evenwicht in mijn gezin/leven na de komst van mijn baby, … Om op al die vragen een persoonlijk, uitgebreid antwoord te bieden, staan de vroedvrouwen van AZ Zeno tot uw dienst. Ze geven individuele voorlichting, advies en hulp aan alle vrouwen die daar nood aan hebben. De vroedvrouw fungeert als vertrouwenspersoon bij uw individuele vragen. Naast individuele raadplegingen worden regelmatig ook groepssessies georganiseerd rond specifieke thema’s.
 
Zowel in campus Blankenberge als in campus Maldegem houden onze vroedvrouwen hun spreekuurtje.
 • AZ Zeno campus Blankenberge: na afspraak via T +32 (0)50 43 44 50
  elke donderdag van 18u. tot 21u.,
  consultatiegang 1ste verdieping
 • AZ Zeno campus Maldegem, zonder afspraak
  elke dinsdag van 09u. tot 11u.
  AZ Zeno campus Maldegem is gelegen in de Stationsstraat 27 in Maldegem (vroeger CERA gebouw) en is te bereiken op +32 (0)50 40 40 70. Parkeren kan gratis op de campus-parking, achteraan het gebouw.
  Naast de vrije vroedvrouwconsultaties op dinsdag kunt u in de campus ook terecht voor de medische disciplines gynaecologie en neus-keel-oor. Campus Maldegem beschikt ook over een gespecialiseerd hoorcentrum.

De raadpleging bij een vroedvrouw wordt volledig terugbetaald door het ziekenfonds. Buiten de spreekuren kan je de vroedvrouwen altijd bereiken via de kraamafdeling van AZ Zeno, campus Knokke-Heist.

meer info over 'het ei' vind je in onze folder.

 

Maandelijkse infosessies 
Naast het consultatie-uurtje van de vroedvrouwen worden maandelijks ook info-avonden georganiseerd rond speciefieke thema's. Deze gaan telkens door om 19u. in AZ Zeno campus Maldegem (Stationsstraat 27) en in kinderdagverblijf ‘t Schelpje (Rood-Kruisstraat 17 in Blankenberge).

Een overzicht van data en thema's vind je hier.

 

Nog vragen?

Geef een belletje op  +32 (0)50 63 34 99 of kom gerust een bezoekje brengen aan onze afdeling. U hoeft geen afspraak te maken. Week of weekend, overdag of ’s avonds, er is altijd iemand aanwezig die u verder kan helpen. Tot binnenkort?