> patiënten  >  diensten  >  detail

Menopauzecentrum


De menopauze is een zeer belangrijke en ingrijpende periode in het leven van de vrouw. Het is een levensfase die de nodige aandacht verdient van de moderne geneeskunde. Klachten zijn zeer sterk verbonden met het dalen van de oestrogenen. Deze  levensfase begint vaak rond de leeftijd van 45-55 jaar, maar kan ook plots gebeuren na bestraling of een heelkundige ingreep van de eierstokken of na chemotherapie.
 

Het menopauzecentrum

In het menopauzecentrum worden vrouwen professioneel begeleid tijdens deze fase van hun leven. Gezondheidsproblemen worden multidisciplinair (vanuit verschillende medische disciplines) aangepakt om (indien nodig) de beste behandeling op te stellen.

Het menopauzecentrum informeert en behandelt vrouwen met vragen en klachten over de menopauze: in het algemeen, tijdens of na een behandeling van borstkanker, na een andere ziekte of behandeling en bij vervroegde menopauze. De menopauze in combinatie met hartklachten, werkverzuim, burn-out en seksuele problematiek kan hier ook besproken worden.
 

De menopauzeconsultatie

Tijdens het menopauzeconsult kunnen vrouwen hun klachten en symptomen bespreken met een gespecialiseerde menopauzeverpleegkundige. Zij bekijkt welke aanpassingen in voeding, beweging, ontspanning en levensstijl de klachten kunnen verminderen of verdere klachten kunnen voorkomen. Eveneens geeft zij toelichting over mogelijke behandelingen.

De menopauzeverpleegkundige wordt in haar werk ondersteund door de gynaecoloog. Indien nodig, kan onmiddellijk een afspraak bij de gynaecoloog gepland worden. Samen wordt ook bekeken of verdere onderzoeken relevant zijn.

Persoonlijke begeleiding tijdens het consult staat centraal.
 

Praktisch

De huisarts, de gynaecoloog, een medisch specialist of een deskundige kan je doorverwijzen naar het menopauzecentrum.
Je kan ook zelf, zonder verwijsbrief, een afspraak bij de menopauzeverpleegkundige maken.
De consultaties gaan door op woensdag of vrijdag.
Indien deze dagen echt niet passen, kan een oplossing gezocht worden op een andere dag.
Het menopauzeconsult duurt ongeveer 1 uur.
Een afspraak maken, kan via het secretariaat (T +32 (0)50 534 608).
 

Prijs

Menopauzeconsultatie: € 25 (in België nog niet terugbetaalbaar)
Alle onderzoeken en consultaties bij de artsen gebeuren aan het normale dokterstarief, waarbij de opleg ten laste van de patiënt is. Terugbetaling gebeurt via de mutualiteit waar u bij aangesloten bent.
 

Gynaecologen menopauzecentrum


Contact

secretariaat: Anneke Gobeyn
T +32 (0)50 534 608
menopauzecentrum@azzeno.be

Neem zeker ook een kijkje op onze website: menopauzecentrum.azzeno.be