> AZ Zeno  >  pers  >  AZ Zeno en IFPC leiden kappers en schoonheidsspecialistes op in kader van professionele verzorging van kankerpatiënten

AZ Zeno en IFPC leiden kappers en schoonheidsspecialistes op in kader van professionele verzorging van kankerpatiënten

08-10-2018

De dienst oncologie AZ Zeno en het Institute for Professional Care (IFPC) VZW slaan de handen in elkaar om schoonheidsspecialistes en kapsters bij te scholen zodat ze kankerpatiënten professionele huid- en haarverzorging op maat te kunnen bieden. Het oncologisch team van het ziekenhuis, verzorgt een groot deel van het lesprogramma. 

Het is bewezen dat wie zich mooi voelt, zich mentaal en fysiek ook beter voelt.  En dit komt het herstelproces of het doormaken van de ziekte ten goede. Het doel van het project is om het zelfbeeld van kankerpatiënten te verbeteren. Zij krijgen het immers niet enkel lichamelijk, maar vaak ook psychologisch zwaar te verduren.

Het traject komt er omdat kappers en schoonheidsspecialistes ook vaak met de ziekte in aanraking komen. Weinig schoonheidsspecialistes en kappers hebben kennis in huis om met personen, getroffen door kanker, om te gaan.  Dat moet en kán op een professionele manier, zo vond het IFPC. Daarom startten zij, samen met Coiffure.org en Besko een aangepaste opleiding voor gediplomeerde kappers en schoonheidsspecialistes; daar waar ze beter dan wie ook weten hoe met deze patiënten om te gaan: in het ziekenhuis.

Als primeur voor 2018 staat de opleiding ook open voor professionelen uit de zorgsector ‘Kanker Care Professional’.  Vaak ontbreken zij ook kennis over de problematiek van kanker.

Maximum 20 schoonheidsspecialistes/kappers krijgen een jaar lang les van het multi-disciplinair oncologisch team van het ziekenhuis. Ze lopen stage, maken een eindwerk en krijgen een kwaliteitslabel. Dankzij de opleiding kunnen we er voor zorgen dat patiënten na hun opname in goede handen zijn voor hun gevoel van ‘well-being’.”  Eénmaal uit het ziekenhuis ontslagen zijn er binnenkort in Vlaanderen kwalitatief opgeleide schoonheidsspecialistes en kappers die mensen, getroffen door kanker, een uiterlijke en innerlijke boost kunnen geven.  Al deze professionelen zijn gemakkelijk te vinden via de zoekmotor www.myprofessional.be.

 

Productkennis en communicatie

De opleiding houdt rekening met de medische achtergrond en specifieke noden van mensen met kanker. Paul Verdonck, voorzitter van IFPC, licht toe: “Deelnemers leren onder meer waar op te letten bij productgebruik. Welke ingrediënten zijn toch beter te mijden, welke niet? Ook communicatie vormt een belangrijk onderdeel. Hoe ga je om met de patiënt: Wat zeg je? Wat zeg je niet? Wat vraag je en wat niet?”  Ook thema’s zoals hygiënische maatregelen, nevenwerkingen,  psychosociale aspecten, zelfzorg, stress, palliatieve zorg, komen aan bod.

Coiffure.org treedt hier op met kennis van zaken op het gebied van reglementering, hoofdhuidverzorging, pruiken en producten, alternatieven voor pruiken, producten en kleuringen,…    

 

Het opleidingstraject

De opleiding bestaat uit 20 theorie-lesdagen en 120u ervaringsperiode, gespreid over één kalenderjaar.

 

Deelnemen

Ben je schoonheidsspecialiste of kapper/kapster en wil je je graag bijscholen? Neem een kijkje op www.institutefpc.eu of contacteer Paul Verdonck via T +32 475 43 64 12 of paul@institutefpc.eu

 

 terug naar het overzicht