> AZ Zeno  >  pers  >  AZ Zeno gaat voor verse, lokaal geteelde groenten

AZ Zeno gaat voor verse, lokaal geteelde groenten

05-10-2018

Goed eten maakt deel uit van goed herstellen. Met deze gedachte in het achterhoofd zet AZ Zeno in op het verwerken van bio groenten, geteeld op 100m vogelvlucht van de campus in Knokke-Heist, 100% natuurlijk en 100% biologisch. Het is een nauwe samenwerking tussen AZ Zeno en het Polderveld, een zelfoogstboerderij in Westkapelle gebaseerd op de principes van CSA-landbouw (Community-Supported Agriculture).

Het Polderveld verbouwt  1 hectare grond voor AZ Zeno. Wat er op het veld komt wordt na overleg tussen de bioboer en keukenchef voorzien in het zaaiplan. Er wordt  geëxperimenteerd met onbekende rassen en teelten en zo krijgen de patiënten, bezoekers en personeelsleden van AZ Zeno lekkere en gezonde groenten op het bord: courgettes, allerlei slasoorten, groene kruiden,  groenlof, venkel, raapjes, rode bietjes, paksoi, spitskool, pompoenen, koolrabi’s enz.

 

Vers als het kan, diepvries als het moet

Natuurlijk kan niet alles zelf geteeld worden. Er werd doelbewust gekozen om groenten te kweken die een slaagkans hebben in de toch wel moeilijk te bewerken poldergrond, in ons wispelturige klimaat: soms nat, soms droog, soms te nat, soms te droog. De centrale keuken (die ook instaat voor de bevoorrading van kinderdagverblijven en woon- en zorgcentra) vertegenwoordigt per jaar approximatief  44 ton vlees/vis, 75 ton groenten, 72 ton aardappelproducten, 33 000 broden, 320 000 boter- en margarineporties, 37800 liter melk, 291200 desserten … Uniek in de sector is dat ongeveer 10% van de behoefte aan groenten worden geteeld op 100m in vogelvlucht van het ziekenhuis. Verser dan vers.

Patiënt, bezoeker en personeel zijn het met elkaar eens, ziekenhuiseten kan lekker zijn. Met verse ingrediënten, de juiste bereiding en een smakelijke afwerking worden dagelijks bijna 1000 maaltijden verwerkt. In AZ Zeno is het duurzamer, gezonder, lokaler, biologischer en beter geworden.

Ook als particulier kan je bewust kiezen voor lekkere, gezonde en eerlijke groenten van dichtbij. Meer info op www.polderveld.be

 

 terug naar het overzicht