Historiek
Campus Blankenberge
Nadat een pokkenepidemie in de jaren 1890 onze gewesten teisterde, nam Adolf Dhondt in 1894 in de gemeenteraad het initiatief om in Blankenberge een "hospitaal" te bouwen.
1899
1901
In februari 1901 werden de gebouwen definitief in gebruik genomen. Op 10 juli 1902 deden de Zwartzusters van Brugge hun intrede en verzekerden er de verpleging. Het hospitaal kreeg de naam "Prinses Elisabeth" mee en was in feite een burgerlijk godshuis, m.a.w. een ouderlingentehuis waar oude, verlaten mensen opgenomen werden en met eigentijdse middelen werden verzorgd.
1928
1952
De C.O.O. was dan ook terecht fier toen ze op 22 november 1952 het vijftigjarig bestaan van het hospitaal kon vieren.
De evolutie in de geneeskunde was zo groot dat de bestaande kliniek (slechts 50 bedden) te klein was en niet meer voldeed aan de noodzakelijke behoeften van de moderne wetenschap.
Vanaf 1950 werden druk plannen gemaakt en voorbereidingen getroffen om een nieuw ziekenhuis te bouwen. Op 1 maart 1961 kon dan uiteindelijk de eerste steen gelegd worden van het nieuwe Koningin Fabiola ziekenhuis.
1966
1980
In 1980 werden de nieuwe gebouwen in gebruik genomen. De inplanting van de dienst Midcare en de uitbouw van de dienst Spoedopname waren duidelijke verbeteringen voor het ziekenhuis. De oprichting van een intussen zeer goed functionerende dienst dringende hulpverlening betekende voor heel wat mensen levensreddende hulp.
1987
1993
In 1993 werd na lang onderhandelen tussen het OCMW onder het voorzitterschap van E. De Ville, en de VZW O. L. Vrouw Ter Linden het ziekenhuis overgenomen door de VZW. Op 1 juli 1993 was de VZW Gezondheidszorg Oostkust geboren.
De nieuwe VZW Gezondheidszorg Oostkust wil alvast met bolle Blankenbergse zeilen de toekomst tegemoet varen. Met het vertrouwen van de bevolking, de huisartsen, en de steun van de overheid, willen wij de opdracht verder aanvaarden een kwalitatief hoogstaande gezondheidszorg te verzekeren voor de Oostkust.
Campus Knokke
Zes eeuwen na Jan Dijkgraaf startten de Zusters van de Onbevlekte Ontvangenis van Heist met de uitbouw van een passende gezondheidszorg voor de eigen bevolking en de toeristen.
1941
1947
Vijftig bedden en enkele medisch-technische lokalen werden in gebruik genomen. Dr. R. Maenhout werd aangesteld als chirurg en technisch raadgever. De aanvankelijk kleine kloostergemeenschap stond onder de bezielende leiding van E. Moeder Gertrude (Lia Degroote).
1953
1966
De stijgende behoefte aan specialistische geneeskunde en hospitalisatie gaf aanleiding tot de bouw van een nieuw beddenhuis en polikliniek. De kliniek O. L. Vrouw Ter Linden beschikte met 190 bedden over alle basisdiensten.
Met een onstuitbare dynamiek, hierbij gesteund door Dhr. Georges Parez, had Zuster Agnes D'Heere het plan opgevat de verouderde gemeenschappelijke zalen te vervangen door een moderne en meer functionele nieuwbouw. Deze kende zijn voltooïng in 1968.
1979
In de loop der jaren breidde het medisch korps zich uit in diverse disciplines. In een snel evoluerende geneeskunde werd het noodzakelijk om de dienst intensieve zorgen en het operatiekwartier te moderniseren.
1987
Precies veertig jaar na het ontstaan van ons ziekenhuis op 10 augustus 1947, vatte men de werken aan voor een modern en efficiënt operatiekwartier.
1993
1993
Vanaf 1 juli 1993 wordt het ziekenhuis Koningin Fabiola opgenomen in één grote VZW en dit onder de nieuwe benaming: VZW Gezondheidszorg Oostkust. Vandaag is iedereen die begaan is met de instelling fier en dankbaar voor wat in het verleden door de congregatie en de verantwoordelijken werd gerealiseerd in het belang van de totale populatie die beroep doet op het ziekenhuis O.L. Vrouw Ter Linden.
Jubileumboek
In 1997 vierde het AZ OLV Ter Linden zijn gouden jubileum. Ter gelegenheid van dit jubileum en het eeuwfeest van de Congregatie van de Zusters van de Onbevlekte Ontvangenis werd een prachtig boek uitgegeven.