> bezoeker  >  diensten  >  detail

Moeder-Kind | Materniteit


Welkom op de zorgeenheid Moeder-Kind. Binnen deze afdeling vind je de zorgeenheid Materniteit en de zorgeenheid Pediatrie. Op de Materniteit begeleiden onze vroedvrouwen en gynaecologen de patiënten en hun partners doorheen gans de zwangerschap, bevalling en de eerste dagen na de geboorte. De afdeling materniteit is gevestigd op de campus in Knokke-Heist. Consultaties bij de vroedvrouw en gynaecoloog kan je plannen zowel op de campus Blankenberge, Maldegem als Knokke

 

Team

Het team bestaat uit:

 • Mevr. Stéphanie De Clerck, hoofdvroedkundige T +32 (0)50 535 060
 • Dr. Frank Mestdach, gynaecoloog met consultaties in Knokke 
 • Dr. Guy Bouwens, gynaecoloog met consultaties in Knokke en Blankenberge 
 • Dr. Barbara De Brauwer, gynaecologe met consultaties in Knokke, Blankenberge en Maldegem 
 • Dr. Jeff De Loose, gynaecoloog met consultaties in Knokke, Blankenberge en Maldegem
 • Dr. Sabine Kuypers, pediater met consultaties met link in Knokke
 • Dr. Liesbeth Vanderlinden, pediater met consultaties met link in Knokke en Blankenberge
 • dr. Karen Vanderbruggen, pediater met consultaties met link in Knokke en Maldegem
 • Vroedvrouwen
 • Kinderverzorgsters

Het team wordt ook bijgestaan door de dienst anesthesie, sociale dienst, psychologen, kinesisten en diëtisten.

 

Prenatale begeleiding

Wij kunnen ons inbeelden dat u voor en tijdens uw zwangerschap met een heleboel vragen zit. Zeker bij een eerste kindje is alles nog nieuw en kan u vaak wat extra info gebruiken.  Wij geven u graag een antwoord op uw vragen tijdens:

Spreekuur met de vroedvrouwen ‘Het ei’:

Wekelijks kan je terecht op het spreekuurtje met onze vroedvrouwen, op al onze campussen. Je kan langskomen met al je vragen, ook als je nog niet zwanger bent: Hoe bereid ik me best voor op een zwangerschap, ik raak moeilijk/niet zwanger, wat moet ik doen; wat is de juiste voeding voor mijn baby; hoe behoud ik het evenwicht in mijn gezin/leven na de komst van mijn baby, …? Om op al die vragen een persoonlijk en uitgebreid antwoord te bieden, staan de vroedvrouwen van AZ Zeno tot uw dienst. Ze geven individuele voorlichting, advies en hulp aan alle vrouwen die daar nood aan hebben. De vroedvrouw fungeert als vertrouwenspersoon bij uw individuele vragen.

 • AZ Zeno campus Blankenberge: na afspraak elke maandag van 9u tot 12u (consultatiegang 1ste verdieping)
 • AZ Zeno campus Maldegem: na afspraak elke dinsdag van 09u tot 12u
  AZ Zeno campus Maldegem is gelegen in de Stationsstraat 27 in Maldegem en is te bereiken op +32 (0)50 40 40 70. Parkeren kan gratis op de campus-parking, achteraan het gebouw.
 • AZ Zeno campus Knokke: na afspraak doorlopend elke werkdag
 • Afspraken voor alle campussen kan op volgend telefoonnummer: +32 (0) 50 53 50 60.

Daarnaast kom je, tijdens de zwangerschap, op vastgestelde tijdstippen langs bij onze vroedvrouwen voor onderzoek of verdere informatie. Je kan van deze gelegenheid gebruik maken om eventuele andere vragen te stellen. 

 • 12 zwangerschapsweken: voor NIPTtest (genetische screeningstest) en een eerste gesprek waar u meer info krijgt over de infoavonden, voedingsadvies, levensstijl, ongemakken gedurende de zwangerschap en informatie over de suikertest.
 • 25- 28 zwangerschapsweken: uitvoering van de suikertest, overlopen geboorteplan waar verder ingegaan wordt op uw wensen tijdens de bevalling, overlopen handelingen die tijdens de bevalling kunnen uitgevoerd worden, info over postnatale begeleiding, enz.
 • 30 weken: U krijgt de mogelijkheid om zich in te schrijven op onze materniteit.  Er wordt navraag gedaan of u kiest voor een vroedvrouw aan huis voor de periode na de bevalling.  U krijgt ook meer info over wat u allemaal moet meenemen, bezoekuren enz. Vragen over fles- en borstvoeding worden beantwoord.  De vroedvrouw kan op dit moment ook het Boostrix vaccin toedienen.
 • 40 weken: In opdracht van de gynaecoloog komt u op de materniteit terecht voor een CTG-monitoring met bloeddrukmeting

Buiten de spreekuren kan je de vroedvrouwen altijd bereiken via de kraamafdeling van AZ Zeno, campus Knokke-Heist. 

 

Infoavonden ‘Het ei’:

Naast het spreekuurtje van de vroedvrouwen worden maandelijks ook info-avonden georganiseerd rond speciefieke thema's. Deze gaan telkens door om 19u:

 • AZ Zeno campus Knokke (afdeling materniteit)
 • AZ Zeno Campus Maldegem

Een overzicht van data en thema's vind je hier.

 

Bevallen in AZ Zeno

Er zijn drie mogelijke manieren om te bevallen in AZ Zeno

 • Ambulant bevallen: de ouders gaan na de bevalling meteen naar huis. Deze keuze moet echter wel medisch verantwoord zijn en steeds in samenspraak met de arts bekeken worden.  Als u ambulant wilt bevallen, is een vroedvrouw aan huis verplicht gedurende de eerste dagen na de bevalling.  Neem reeds in de zwangerschap contact op met een vroedvrouw naar keuze . Link  naar webpagina moederzorgproject. 
 • Dagopname: mama overnacht samen met de baby. Deze keuze moet echter wel medisch verantwoord worden en steeds in samenspraak met de arts bekeken worden.  Als u in dagopname wilt bevallen, is een vroedvrouw aan huis verplicht gedurende de eerste dagen na de bevallig.  Neem reeds in de zwangerschap contact op met een vroedvrouw naar keuze.   Link naar webpagina moederzorgproject.
 • Klassiek bevallen: moeder en kind worden gedurende enkele dagen verzorgd op de afdeling.  Na ontslag uit het ziekenhuis kan u ervoor kiezen om nog verder begeleid te worden door een vroedvrouw aan huis.  U kan met uw vroedvrouw naar keuze reeds contact opnemen in de zwangerschap. Link naar webpagina moederzorgproject.

 

Kamers

U kan kiezen voor een tweepersoonskamer, luxekamer of een VIP-kamer. 
De kamers beschikken over een moderne inrichting en alle comfort.

 

Verloskwartier

In het verloskwartier hebben we 3 arbeids- en verloskamers, allen uitgerust met een relaxatiebad. Dit bad kan helpen om de weeën beter op te vangen. In de arbeids/verloskamers is er ook een uitgeruste badkamer voorzien met douche.

 

Leuke extraatjes

De komst van een baby is een blije gebeurtenis. Wij willen er dan ook alles aan doen om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken en hopen dat u zich snel thuis voelt bij ons.

Wij bieden alle ouders een ‘candle light dinner’ aan om de komst van hun kleine spruit te vieren (telkens op woensdag, zaterdag of zondag). Er wordt een koude schotel voorzien van vlees en vis met aangepaste wijn en daarna is er koffie met gebak. Voor de liefhebbers kan er kreeft besteld worden (mits supplement). 

Zoals in gans het ziekenhuis kunt u ook op de afdeling Materniteit gebruik maken van onze gratis draadloze internetverbinding op de kamer. Mits u beschikt over een eigen portable kunt u uw babyfoto’s onmiddellijk delen met vrienden en familie!

Alle mama’s en eventueel bijslapende papa’s  kunnen dagelijks genieten van een lekker ontbijtbuffet.

 

Moederzorgproject

Na de bevalling is een goede begeleiding van moeder en kind belangrijk. Terwijl jouw lichaam herstelt, leer je jouw baby kennen en zoek je naar een ritme in zorg, voeding en slaap.  In het ziekenhuis bieden we jou en je baby(‘s) de nodige begeleiding aan, maar hiernaast werken we nauw samen met verschillende externe diensten om de begeleiding thuis te verzekeren.

 • We raden je aan om je na het verblijf in het ziekenhuis thuis verder te laten begeleiden door een vroedvrouw. Je kunt via de websites www.vbov.be of www.tiendemaand.be een vroedvrouw vinden.  Het is belangrijk om reeds in de zwangerschap (tussen 20e en 24e zwangerschapsweek) contact op te nemen met je vroedvrouw naar keuze en jouw keuze ook door te geven aan de vroedvrouwen in het ziekenhuis op één van de consultatiemomenten.
 • Vroeger kon je bij Kind & Gezin terecht na de bevalling.   Op vandaag vraagt men om reeds contact met hen op te nemen in de zwangerschap.  Meer info kan u verkrijgen via de Kind en Gezin-lijn: T +32 (0)78 150 100
 • Andere zorgverleners op wie u een beroep kan doen: kraamzorg (hulp in het huishouden en bij de zorg voor je baby(‘s) en oudere kinderen), kinderarts, huisarts, expertisecentra (voor vragen betreffende zwangerschap, geboorte en de zorg voor je baby), borstvoedingsorganisaties en vereniging voor lactatiekundigen.
 • Meer info betreffende het moederzorgproject vindt u in onze folder link of op de website www.moederzorg.be
   

Neonatologie

Mocht uw kindje te vroeg geboren worden of extra zorgen nodig hebben, komt uw kindje terecht op de afdeling neonatologie (N*) in het verlengde van de materniteit. Indien intensieve behandeling noodzakelijk is, wordt uw kindje doorverwezen naar een gespecialiseerd centrum.

 

Bezoek

Partners zijn altijd welkom op de afdeling en kunnen indien gewenst blijven overnachten.  Ander bezoek vragen we rekening te houden met de bezoekuren: 14u-20u.

Voor de afdeling neonatologie geldt een specifieke bezoekregeling. 

 

Bereikbaarheid

De afdeling materniteit  kan u bereiken via liftenblok A – 1e verdieping

De afdeling is dag en nacht bereikbaar op het nummer +32 (0) 50 53 50 60

 

Infobrochures

 

Tevredenheid

Na het verblijf op de afdeling wordt aan de ouders gevraagd een enquête in te vullen. Zo komen zowel positieve elementen als tekorten aan het licht en kunnen we werken aan een blijvende, gunstige evolutie van de dienst.

 

Nog vragen?

Geef een belletje op  +32 (0)50 535 060 of kom gerust een bezoekje brengen aan onze afdeling. U hoeft geen afspraak te maken. Week of weekend, overdag of ’s avonds, er is altijd iemand aanwezig die u verder kan helpen. Tot binnenkort?